Inspiration

Inspiration

Skriv gerne en kommentar...

Klik på feltet "kommentarer" – det kræver ikke et log-in.

Ønsker I at kunne invitere andre ind i bloggen eller modtage besked om, når jeg skriver nye indlæg kræves det, at I er inviteret.

Send en forespørgelse om tilmelding til

invitermiggerne@interessantesteder.dk

så sender jeg en invitation til jer.

Fortæl gerne om bloggen og hjemmesiden til andre.

Denne blog er en del af hjemmesiden http://interessantesteder.dk

God fornøjelse.

Berlin - mærk muren

TysklandPosted by Katja Gross Fri, March 08, 2013 16:26:10

Når man er i Berlin kan man ikke undgå at tænke lidt over opdelingen af byen før murens fald. Hvor gik muren egentlig.

Vi fandt denne skønne rute, hvor man virkelig kunne opleve Berlin fra flere sider, mærke forskellen på øst og vest og for alvor mærke muren.

Turen startede for vores vedkommende fra Oberbaumbrücke, hvor vi så over på East Side Gallery. Til den anden side kan man se over til "Monokylemanden". Når man går ud på broen fra vest kan man se at sporvognskinnerne slutter brat på vestsiden af broen. Man valgte at nedlægge sporvognsnettet i Vestberlin men bevarede det i Østberlin. Vi gik over broen over til S-bahn-station Warschauer Strasse. Herfra kørte vi med sporvogn M10 til endestationen S-bahn-station Nordbahnhof. Det interessante ved turen er at man køre igennem det tidligere østberlin. Nogle steder kan man se, at det var her, at den almindelige berliner boede, andre steder er der fine propaganda bygninger, som skulle vise, hvad østtyskerne formåede. Det sidste stykke af turen kører man langs med det tidligere mur område. Et større område er i dag mindepark for muren. Man har bevaret den originale mur med vagttårn og grusareal. Fra et tårn kan man se hen over muren og se, hvordan det så ud dengang. På begge sider er der park med afmærkning af hvor muren gik. Der er plancher og en mindevæg med billeder af alle de som døde under flugten over muren. Den sidste døde kun ti måneder før murens fald i 1989. Ved fod af tårnet er der mulighed for at komme ind og låne toiletter og se en lille film om dengang man opførte muren. Det var på denne tur og især pga. denne film at min datter på ni år pludselig forstod, hvad alt den tale om en mur gik ud på. Adskildelse, frygt, flugt, at være indespærret og alt det der fulgte med den og følelsen af frihed, da muren blev åbnet igen.

På hjørnet overfor parken og stationen ligger et mindemuseum, så vi ikke fik besøgt denne gang. Ved siden af museet og overfor stationen ligger et stort øde område. Det er ligeledes gammel murområde, som nu ligger hen som grønt område.

Vi valgt at køre med toget ind til Potsdamer platz. Stationen var en af spøgelsestationerne under den kolde krig. Det vil sige stationer, hvor man havde lukket af for offentligheden og kun kørte igennem. Efter murens fald blev stationen atter åbnet med nye stationsbygninger, idet de oprindelige var jævnet med jorden.

Pladsen har haft en central placering i Berlins historie gennem mere end 200 år. Først som porten til Potsdam, siden som vigtig plads i byen, samlingspunktet for den engelske, amerikanske og sovjetiske zone og lå øde hen bag muren i den kolde krig. Efter murens fald rejste sig her en ny moderne bydel, som er et besøg værd.

I fliserne har man lavet en markering af, hvor muren var, samt lade dele af muren stå. Her er der jævnligt turister som lader sig fotografere.

På pladsen har man genopført Berlins første trafiklys (Den høje stander med ur ud for banegården. Bemærk at man har valgt at bevare rester af et af de gamle huse i opførelsen af et af de moderne glasbygninger (Adresse og billede kommer senere).

Sonycenteret er nok det alle lægger mærke til. Her kan man finde en stor legogiraf, der om sommeren har en blomst i panden og om vinteren har en hue på. I bygningen overfor kan det anbefales at man tager en tur med elevatoren op til Panoramacaféen. Her kan man gå rundt og nyde udsigten og læse om pladsens historie. I caféen kan man nyde kaffe, te, cacao og kager.

Restauranten Vapiano ligger på hjørnet i retning mod Brandenburger Tor. Det er en kæde, som har restauranter flere steder i byen. De laver selv deres egen pasta hver dag. Man ser på imens de tilbereder maden og kan bestemme, hvor stærk den skal være. Maden krydres med friske krydderier fra egen avl. http://www.vapiano.com/

En videre udflugt herfra kunne være at gå til Denkmal for de døde jøder - en masse betonklodse i et bakket terræn og videre over til Brandenburger Tor, som lå i ingenmandsland imellem murene under den kolde krig, men nu er et flot område med mange turister.

Man kan også vælge at gå i den modsatte retning og nyde det grønne område, der er anlagt på det tidligere murområde.

Vi valgte at tage bus 200 til Alexanderplatz og besøge Tv-tårnet, som må siges at være et varetegn, som østtyskerne kunne være stolte af. Tårnet kan ses over det meste af Berlin. Ved siden af ligger Marienkirche, som er en af byens ældste kirker, så her mådes gammelt og nyt.

Mere viden, som kan være nyttig på turen:

http://www.aerenlund.dk/berlin/udflugter2.html (Hvis I ønsker at opleve mere i området ved Molekylemanden. Han ender i et parkområde, hvor I kan vælge at nyde medbragt mad)

Der er også en udendørs svømmepool i flodensiden, hvis I trænger til en dukkert.

http://www.arena-berlin.de/badeschiff/

http://underworldlovettfan.blogspot.dk/2012/04/berlin-explorations-part-1-tram-m10.html(en grundig gennemgang af bygninger, parker m.m. langs sporvognsruten. Han tager ruten modsat af, hvad vi gjorde.)

http://da.wikipedia.org/wiki/Potsdamer_Platz

http://de.wikipedia.org/wiki/U-Bahnhof_Potsdamer_Platz#S-Bahnhof_Potsdamer_Platz

  • Comments(0)//inspiration.interessantesteder.dk/#post34